Ljubičasti luk – 450 g
Ulje – 3 kašike
Pivo – 150 ml
Med – 2 kašike
Smeđi šećer – 50 g
Karanfilić u prahu – pola kašičice
Balzamiko sirće – 3 kašike
Suve šljive – 8 komada (bez koštica)
Kakaova zrna – 1 kašičica
So, biber
Luk oguliti i narezati na ploške, a šljive na komadiće. Odabrati posudu za kuvanje koja ne reaguje u dodiru na kiselinu. Dinstati luk na ulju sa začinima 10-ak min, tj. dok se ne zažuti i omekša. Dodati sve ostale sastojke i nastaviti sa dinstanjem dok se luk ne karamelizuje. Sve vreme mešati marmeladu da ne zagori.
Marmelada je gotova kad dovoljno ispari da bude gusta, šljive se lagano raspadnu, a smesa se pretvori u lepljivu masu poput marmelade. Vruću marmeladu sipati u sterilisane tegle i zatvoriti. Ako više volite suve smokve ili brusnice, možete njima zameniti suve šljive.